Crunchfish beviljas ytterligare amerikanskt patent för uppfinning som kan användas för att begränsa smittspridning av covid-19
Crunchfish AB (”Crunchfish”) har av United States Patent and Trademark Office (USPTO) beviljats patent (Notice to Grant) US 10/551 472 avseende sporadisk och synkroniserad beacontransmission. Teknologin möjliggör regelbunden återuppväckning av passiva mobilanvändare med mobilen i nedsläckt läge i syfte att kunna identifiera dem och även deras position i de fall när beaconsändaren är stationär. Dessa sändare kan exempelvis användas på publika platser, kontor eller i hem för att registrera hur länge någon med smitta befunnit sig i närheten av andra. Patentet har tidigare även beviljats i Sverige och patentansökan har även lämnats in i EU. Patenträttigheten gäller till november 2036.
Uppfinningen
Beaconteknologi utvecklades ursprungligen för stationära sändare som kontinuerligt sänder ut en bluetoothsignal som kan upptäckas av mobiler som befinner sig i närheten. Idag kan även mobiler agera beaconsändare. När en mobil registrerar en beaconsignal, startas ett skanningprogram i mobilen. Eftersom detta program påverkar mobilens strömförbrukning bör man begränsa hur ofta detta skanningprogram körs. I Apples mobila operativsystem iOS görs detta direkt av operativsystemet genom att kräva att en mobil måste ha befunnit sig utanför beaconsignalens räckvidd under en viss tidsperiod för att användaren skall kunna bli upptäckt på nytt genom att skanningprogrammet körs igen.
För att möjliggöra för mobiler på iOS skall kunna återuppväckas, även om de stannar inom beaconsignalens räckvidd, föreslår denna uppfinning en sporadisk och synkroniserad beacontransmission, där beaconsignalen regelbundet stängs av tillräckligt länge för att skanningprogrammet åter skall exekvera när beacontransmissionen återupptas.
Begränsning av covid-19-smittspridning
Det är ett enormt fokus i hela världen på att hitta tekniska lösningar som kan begränsa smittspridningen av covid-19. Nu när länder skall öppna upp sina samhällen igen efter karantänen inträder en fas där upptäckt och begränsning av smittspridning kommer att vara viktigt. Många länder har utvecklat mobila appar där användare kan registrera om de är sjuka för att kunna varna för och spåra eventuell smittspridning. Apple och Google annonserade gemensamt så sent som i fredags en gemensam satsning på att tillhandahålla ett nytt bluetooth-framework till dessa typer av nationella smittspridningsappar. Även om tekniska lösningar inte kommer att lösa världens smittspridningsproblem kommer denna typ av teknologi vara ett redskap i kampen mot smittspridning, se https://www.wired.com/story/apple-google-contact-tracing-wont-stop-covid-alone/.
Crunchfish har utvecklat mjukvara för sociala applikationer byggd på bluetooth-baserad beacon-teknologi under varumärket aBubbl. Under 2020 har Crunchfish även breddat aBubbl-teknologin för att även vara applicerbar för mobil betalning. Med prioritet så långt tillbaka som 2014–2016 har Crunchfish även byggt upp en stark IP-portfölj där flera uppfinningar som beviljats patent även skulle kunna användas för att begränsa covid-19-smittspridning. Dessa uppfinningar har även beviljats patent på den amerikanska marknaden som utöver uppfinningen i detta pressmeddelande är:
“Att ha dessa patent beviljade på den amerikanska marknaden är intressant, eftersom många av världens största applikationsbolag kommer från USA. Crunchfish hade blivit oerhört glada över om vår aBubbl-teknologi kunde hjälpa till att begränsa spridningen av covid-19. Möjligheten för oss ligger främst i att fler applikationsbolag kommer att förstå hur förträfflig vår närhetsbaserade aBubbl-teknologi är för en mängd olika användningsområden. Detta patent lämpar sig exempelvis utmärkt för att hålla reda på var både människor och mobil kontorsutrustning befinner sig i stora kontorsmiljöer. Men vi kan också ge applikationer möjlighet att upptäcka eller kommunicera med en utvald grupp av människor som befinner sig på en mässa eller ge handlare nya möjligheter att marknadsföra till dem som just nu befinner sig i butiken”, säger Joachim Samuelsson, VD för Crunchfish.
Det framework som Apple och Google nyligen har föreslagit inkräktar dock inte, så vitt vi kan förstå, på något av våra ovanstående patent. Det beror på att Apples och Googles framework inte vidarebefordrar någon information till en central server, utan den registreras enbart lokalt i mobilen av integritetsskäl. Att samla information i en molnserver är ett grundläggande särdrag i Crunchfish teknologi, vilket är värdefullt för att kunna bygga centrala applikationer som snabbt skall analysera och agera på den insamlade datan.
Crunchfish aBubbl-lösning finns färdigutvecklat och kan integreras i appar på både iOS eller Android. För att snabba upp datainsamlingen till nationella smittspridningsappar skulle Crunchfish aBubbl-lösning kunna integreras i en eller flera appar med stor spridning på marknaden i syfte att snabbt få stor datainsamling inom landet till användning för den nationella appen mot smittspridning.
Crunchfishs patentportfölj
Crunchfish har, nationellt och internationellt, 63 aktiva patent och patentansökningar inom två teknologiområden – närhetsbaserad teknologi och geststyrning. Inom närhetsbaserad teknologi finns 20 unika uppfinningar av vilka 15 har beviljats patent på någon marknad. Inom geststyrningen har 11 av 12 blivit beviljade patent. Bolaget äger samtliga sina patent och patentansökningar utan begränsningar.
Crunchfish strategi är att skydda bolagets teknologi på alla geografiska marknader som bedöms vara av betydelse. Crunchfish har för avsikt att utöka sin patentportfölj kontinuerligt till utvalda marknader och genom nya uppfinningar inom både geststyrning och förstärkt verklighet.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Joachim Samuelsson, VD Crunchfish
+46 708 46 47 88
joachim.samuelsson@crunchfish.com
Denna information är sådan information som Crunchfish AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 17 april 2020.
Västra Hamnen Corporate Finance AB är Certified Adviser. Epost: ca@vhcorp.se. Telefon +46 40 200 250.